FOLKART HILLS HOTEL & RESIDENCE

Çeşme is one of Turkey’s most important touristic regions. The region covers a wide geographical area. Facing the Folkart Hills project site on the eastern side is the Çeşme harbor and an old stone quarry ( used as harbor ) , located behind the harbor is the Çeşme city center and yacht marina.  Sea view is to the North and nort-west direction. The project area is in a high sloped area in the east-west direction. Perpendicular to the sea, an elevation difference of 42 meters is existent. Project site is located on the 25 meter portion of this slope.

The project location facing Çeşme needed an approach that would reveal the potentials it held.

–           The existing slope in the project site is descending parpendicular to the sea in the east direction..  The presence of the harbor and the large ships, opposite the project site, caused a significant handicap for the design. Therefore, a design was developed in order to face the project towards the north and north-west direction, according to the port of Çeşme which is located in the eastern direction directly opposite the harbor.

–           As a concequence of this positioning, the slope section relationship became another subject to be managed.

The inspiration is the landscape effect created by the nested hills in the nature to create our topography. These three-hilled structures form their own topography, melting into the silhouette on the high sloping land, without directly depicting a direction. With the geometry of three seperate hill masses  sitting at different levels, the structural massive affect has been broken and the northward positioning of the structure is softened by the elliptical geometry. The project takes it’s name from this form language.

Managing the mass density of the high construction area brought by the construction conditions was very important.Because a building design where all units are facing the sea is accompanied by a heavy and massive impact.

Project site consists of small scale constructions made in the 1980’s . The building permit of these constructions is “residence”. The Folkart Hills project site area owns a much larger “tourstic and residential” construction  permit.  There are no constructions present at the left and right side of the site. However there are  three-storey building located near the road on the entrance side of the building. Beacuse of these three-storey buildings the project has to be seen as a three-storey building as well from the road view.

The project was wanted to be used as a hotel and residence where each and every unit would have a seamless sea view. Within the scope of the project which will be made up of different sizes of hotel and residence units , it was also requested for the project to be considered together with functions such as lounge, sports and health . The project consists of 40 rooms, 18 suits and 12 special units. A thermal curing area connected  to the indoor pool area has also been added to the project due to the project site being located in a thermal water region .

We created surprising viewpoints by changing the viewpoint of each unit. The project holds a dynamic planning conception in different levels and perspectives. Inner courtyards with main circulation areas enrich the outdoor experience. At the same time, the gardens of the units with seamless sea views provided directly meeting the water with a glance at the sea, as if on a boat, and the feeling of being private was strengthened. These inner courtyards also play an important role on climatization by taking in the northern winds of the region. In addition to these inner courtyards, outdoor garden areas, the restaurant, sports areas and thermal health centers are directly connected.

The elliptical surfaces which define the architectural language of the project consists of parabolic-hyperbolic surfaces. These surfaces were produced by the computer-aided F2F (File to factory) system. All lower steel construction and top coating material was applied in this way. In addition rain water is collected from the extensive roof and the inner courtyards and used in the landscape watering. The cooling system is obtained by sea water.

The building parapets were constructed with STO Ventec panels and STO products were used in the final coating application. In the facade system, Akzo Nobel painted Linea Rossa Aluminum joinery stytem is used.On the roof, an extensive green roof system is used on the steel structure.

The design, directly interacting with the sea , on the other side incorporates the cooling effects of the northern winds  in the summer period of the Çeşme region through the inner courtyards.  The shadowy areas created by wide terrace-garden areas are also passive climatic measures. Rain water is collected from the extensive roof and used in the landscape watering. The cooling system is obtained by sea water.

Location:Çeşme, İzmir

Date: 2016-2018

Photographer: Orhan Kolukısa