MI’COSTA

“MI’COSTA HOTEL AND RESIDANCES PROJECT IS ONE OF THE NOMINATED PROJECTS FROM TURKEY FOR MIES VAN DER ROHE 2015, THAT IS MOST PRESTIGIOUS European Union PRIZE. IT WAS ALSO FINALIST PROJECT AT WAF2012 AT WAF2012 IN RESIDENTIAL CATEGORY”

Mi’Costa is located in magnificent Boyalik beach in Cesme Peninsula, Izmir.

Cesme Peninsula excels from its sea, climate and thermal springs. Hotels and houses are very common in the region. Each room in Micosta, is design to see the sea coast uninterruptedly. Moreover, structures in the project area comes down closer to the sea (at the same time to prevent from wind) and some of the structures composed of high. Buildings can also be accessible from two fronts that has come down to external fields. The lower floors can take the sun on the South side to the bright and spacious gardens.

 

Active solar orientation

(south) lie directly behind the project. Hot and windy climate has been the determining factor for those facts. Extensive use of open space for each unit garden-terrace areas are formed. Sky and horizon to seek to meet these areas and to get more sun light in to the middle of courtyard, the structure is moved to south direction for 2 meters on each floor. This shift from the southern direction also provided to create advantageous and effective sun shadow area. The units has inner and outer spaces to use according to different weather conditions.

In addition to

being in a seafront location, courtyard sheltered areas has designed to prevent houses from the wind of north. This courtyard creates a space for each unit to meet up and disperse. Moreover, entrance lobby, social center, restaurant and spa areas are reachable from this courtyard. Besides, the open spaces covers the swimming pool and thermal pool areas. There are two entrances to the project area. The central area is being accessed by the main entrance lounge. In addition, an upper rib entry can be made on the north side.

ecological and sustainability criteria…

The main approach was placed on the use of passive climatic data. Orientation of the project was creating shadows by using the sunís angle of incidence. Also by taking the advantage of the northern lights and turning in to a positive part of this project. At the same time, units with two fronts contributes to the interior space ventilation meaning that two front-units can benefit from this north-south air-ventilation. During the winter, thermal energy is provided by geothermal water. Fire water tanks and pool water is obtained by the method of reverse osmosis. Widely used electric power is also contribute from the common used wind turbines in Cesme. Structural system of concrete is a skeleton system. GFRC high performance glass has been used at the facades.

Location: Çeşme, İzmir

Date: 2009-2011

Photocgrapher: ÖzgürArı

Architect:

Dilekci Architects DDA