Mİ’COSTA

Mi’Costa projesi İzmir çeşme yarımadasının en güzel plajlarından biri olan boyalık plajı üzerindedir. Çeşme yarımadası denizi, iklimi ve termal su kaynaklarıyla öne Çıkmaktadır. Bölgede genel olarak otel ve konut yapılaşması vardır.

Mi’Costa, tüm ünitelerin denizi kesintisiz görebileceği bir şekilde tasarlanmıştır. Proje alanı denize daha yakın alçak yapılanmalar (ayni zamanda rüzgarı kesmek için) ile arkadaki yüksek yapıdan oluşur. Alçak yapılar iki cephede de kullanılabilir dış alanlara sahiptir. Alt katları is güney yönündeki güneşi alabilen iç bahçelerle aydınlık ve ferah bir kurguya sahiptir.

Etkin güneş yönü (güney) projenin arkasında kalmaktadır. sıcak ve rüzgarlı iklim için bu faktörler belirleyici unsur olmuştur. Her Ünite için açık alan kullanımı için geniş bahçe-teras alanları oluşturulmuştur. Bu alanların gökyüzü ve ufukla buluşmasını istememiz, güneşin ortadaki avluya daha fazla gelmesini sağlamak için yapı her katta 2 mt güney yönünde geriye kaydırılmıştır. Bu kayma aynı zamanda güney yönünden gelen etkin güneş için avantajlı gölge alanı yaratması sağlanmıştır. Üniteler farklı hava durumlarına göre kullanılabilecek bir iç-dış mekan kurgusuna geçişliliğine sahiptir.

Proje denize sıfır bir konumda olmasının yanında kuzeyden gelen rüzgar dönemleri için korunaklı iç bir avlu oluşturulmuştur. Bu avlu on ve arkadaki ünitelerin birbirleriyle ortak buluşma ve dağılma noktasını oluşturmaktadır. Bu alandan kapalı alandaki, giriş lobisi, sosyal merkez, restaurant, spa gibi birimlere geçilebildiği gibi acık alanda havuz ve termal havuz alanlarını barındırmaktadır.

Proje alanı iki girişi vardır. Bunlardan orta alandan ana giriş holü ile erişim sağlanırken, ayrıca kuzey cephesinden de bir üst kottan giriş yapılabilmektedir. Proje ekolojik ve sürdürülebilirlik kriterleriyle tasarlanmıştır. Pasif iklimsel verilerin kullanımına önem verilmiştir. Projenin yönlenişi, güneşin geliş açılarını kullanarak gölgeler yaratmakta, kuzey ışığının olumlu etkilerini de projenin parçası haline getirmektedir. Aynı zamanda rüzgar etkisi ünitelerin iki cepheli kurgulanması sebebiyle iç mekanda gerekli havalandırmaya katkıda bulunmaktadır. Projede Gerek iki cepheli üniteler kuzey-güney yönünde havalanma imkanı bulabilmekte. Kıs döneminde ısı enerjisi, jeotermal su ile temin edilmektedir. Projede yangın suyu depoları ve havuz suyu reverse osmosis yöntemi ile denizden elde edilmektedir. Yapıda kullanılan elektrik enerjisi ise Çeşme bölgesinin genelinde yaygın kullanılan rüzgar türbinlerinden elde edilen enerjilerden temin edilmektedir. Yapısal sistem betonarme iskelet sistemdir. Cephelerde yüksek performanslı cam ve GFRC kullanılmıştır.

Yer: Çeşme, İzmir

Tarih: 2009-2011

Fotoğrafçı: Özgür Arı

Architect:

Dilekci Architects DDA